Agil coach – personliga och professionella insikter

Mikael Pilebro specialist agil coach

Mikael Pilebro, specialistbolaget Brivalo

Som agil coach har Mikael Pilebro genom åren utvecklat en djupare självkännedom och blivit mer rotad i sina värderingar. Genom att ständigt utmana sig själv, från att tala inför publik till att hantera motstånd till förändring, har han inte bara vuxit professionellt utan också personligen. I denna artikel delar Mikael med sig av sina erfarenheter, utmaningar och framgångar i rollen som agil coach. Han reflekterar också över hur arbetet har format honom både i och utanför yrkeslivet.


Hur har ditt yrke som agil coach påverkat dig personligen?

Jag har fått en bättre självkännedom och blivit mer rotad i mina värderingar. Eftersom det är en roll där man exponeras mycket har jag också övervunnit rädslor, som att tala inför större publik.


Kan du dela med dig av en specifik situation där du kände att du verkligen gjorde skillnad?

Jag tog ut ett produktteam till vårt landställe i Norrtälje där vi hade två fullspäckade dagar blandat med workshops och kul aktiviteter. Det kändes som att teamet förflyttades från medelmåttigt till högpresterande efter det. Vi hade en affärskritisk leverans framför oss och jag är övertygad om att de där dagarna bidrog till att vi lyckades med leveransen.

 

Vilken del av ditt jobb finner du mest utmanande och varför?

Det mest utmanande i mitt arbete är att hantera personer som har så stor rädsla för förändringar att det påverkar deras välmående. Det kan vara känslomässigt krävande, och jag märker ibland att jag tar med mig den känslan hem.

 

Hur hanterar du utmaningen att få med ledningen i förändringsprocesser?

Genom att lyfta fram de ekonomiska fördelarna och anpassa språket till ledningens perspektiv. Jag försöker också ta fram relevanta mätetal som visar förändringens effekter för att skapa en tydlig koppling till ledningens mål och prioriteringar. Flödeseffektivitet är ett exempel på mätetal som visar effekten när man fått bort en flaskhals.

 

Hur har ditt arbetssätt förändrats över åren inom din roll?

I början jobbade jag mest med produktteam. Nu jobbar jag ofta med strategiska frågor och coachar ledningsgrupper och portföljstyrningen. En annan förändring är att jag vågar experimentera och ta ut svängarna mer.

 

Vilka är dina favoritverktyg eller tekniker när du coachar team?

Mina favoritverktyg är post-it-lappar och whiteboard, samt Miro för digitala sessioner. En teknik jag ofta använder är att dela upp deltagarna i mindre grupper för diskussion och presentation. Det funkar oavsett om det är på plats eller digitalt och det skapar engagemang, ger alla en röst och leder till mer effektivt lärande genom aktivt deltagande.

 

Hur balanserar du det intensiva arbetet med ditt privatliv?

Jag cyklar alltid till jobbet och då blir cykelturen en brygga mellan privatlivet och jobbet. Jag stänger ibland av notiser och undviker skärmar på fritiden. Men det är inte alltid lätt att skilja på arbete och privatliv eftersom jag läser mycket om ledarskap, förändringsledning, psykologi och annat som jag har nytta av i arbetet även om jag läser det bara för att jag tycker det är intressant. Mina barn brukar reta mig för att jag läser så tråkiga böcker :)

 

Hur anpassar du dina utbildningar för att passa olika typer av organisationer eller team?

Jag ställer frågor både innan och under utbildningen så att mina exempel blir anpassade till deltagarnas nivå och kontext. Ofta anpassar jag momenten under kursens gång, även om det är begränsade möjligheter till det vid certifieringskurser.

 

Berätta om en framgångsrik förändring du har lett som känns särskilt minnesvärd.

Ett exempel var när jag coachade ett ledningsteam för några år sedan som var väldigt spretigt och där de knappt pratade med varandra. Det var egentligen små förändringar jag införde som dagliga träffar, retrospektiv, feedbackövningar och att de fick ta fram ett teamkontrakt. Men det var så tydligt hur det byggde upp den psykologiska tryggheten och hur kul de tyckte det var att jobba ihop efter ett tag. Förändringarna spred sig sen till andra ledningsteam så det blev en snöbollseffekt.

 

Vilka trender ser du är på uppgång inom agilt arbetssätt och förändringsledning?

Jag har noterat att personlig utveckling, självledarskap, mindfulness och ledarskapsutveckling får mer plats medan metoder och arbetssätt får mindre plats. Det kan förstås bero på att jag själv har de glasögonen på mig som jag lägger märke till det.

 

Hur har du lärt dig att hantera behovet av tålamod i din yrkesroll?

Jag sätter kortsiktiga mål så att jag kan checka av och fira även små framsteg. Ett annat sätt är att jag regelbundet reflekterar över vad som faktiskt förändrats. Erfarenheten har också spelat en stor roll i att utveckla mitt tålamod över tid.

 

Hur hanterar du negativ eller konstruktiv feedback från kunder?

Som en fin gåva som får mig att utvecklas. Det är ett sundhetstecken om kunden vågar säga vad de tycker även om det är av negativ karaktär – då har de fått förtroende för mig.

 

Kan du dela med dig av något roligt eller oväntat som hänt under en utbildning?

Jag var förkyld och tappade rösten helt när det var två timmar kvar av utbildningen. Tänkte förstås avbryta men provade på skoj att låta deltagarna prata själva till ett par bilder från presentationen medan jag gestikulerade och ritade på tavlan. Det blev både kul och bra så vi körde klart hela passet.

 

Vad gör du för att koppla av och ladda batterierna?

Naturen! Jag är ute mycket i naturen och fiskar, jagar, motionerar, promenerar med hunden och umgås med familj och vänner.

Jag ser även till att ta mikropauser på jobbet, till exempel med andningsövningar och försöker meditera regelbundet.

 

Hur ser du på framtiden för agil coaching och din egen karriär inom detta område?

Det blir mer integrerat i andra roller – alla med någon slags ledarroll i organisationer som tar fram komplexa lösningar bör ha förmågan att coacha agilt. Oavsett vilken titel jag kommer att ha framöver så kommer jag på något sätt att jobba med agila värderingar och principer – de är en del av mig. Kanske går det att kombinera coachandet i den miljö där jag som bäst laddar batterierna?

 

👉🏿 Mikael Pilebro är specialist inom agila metoder och erbjuder omfattande utbildningar inom området. Hans kurser levereras i samarbete med våra partners, men vi erbjuder även anpassade företagsutbildningar direkt hos våra kunder. Han arbetar även som konsult på vårt specialistbolag Brivalo.


Nästa
Nästa

Från projektledare till Scrum Master