Från projektledare till Scrum Master

Helena Berglund, specialistbolaget Brivalo

Att leda agila team kan vara både utmanande och givande, och det kräver en speciell balans mellan metodik och ett flexibelt ledarskap. I denna intervju delar Helena Berglund, konsult och utbildare på Brivalo, sina erfarenheter och insikter kring vad som lockade henne till rollen som Scrum Master och hur hennes bakgrund inom olika branscher har format hennes sätt att leda. Vi kommer även att höra om vanliga missuppfattningar kring agilt arbete, hur hon anpassar undervisningen för olika inlärningsstilar, och hennes tankar om balansen mellan traditionellt och agilt ledarskap. Slutligen delar hon tre tips för dig som är ny inom agilt ledarskap!

Hur hamnade du först i rollen som Scrum Master? 

Det som främst lockade mig med den här rollen var de agila värderingarna och det hållbara synsättet på människor och deras prestationer. Det ger mig möjlighet att agera med äkthet och genuint engagemang. Efter att tidigare ha arbetat med projekt och drift kändes det dessutom inspirerande att få fokusera mer på utveckling. 

Hur har din bakgrund inom olika branscher påverkat ditt sätt att coacha agila team? 

Jag ser stora fördelar med att ha fått insyn i olika delar av organisationer och har en god förståelse för deras drivkrafter samt vikten av att få dem att samarbeta. 

Utöver de branschspecifika utmaningar jag stött på, så är min främsta take-away från de företag jag arbetat med, att metoderna för att lösa problem ofta är väldigt lika. Det handlar om att skapa en gemensam förståelse för målen, uppmuntra till dialog mellan människor, vara transparent i kommunikationen och inse att de flesta vill göra sitt bästa – om de bara får rätt förutsättningar. 

 

Hur ser du på balansen mellan traditionellt och agilt ledarskap? 

I de olika ledarskapsroller jag haft har jag alltid strävat efter att ge teamen bästa möjliga förutsättningar för att leverera värde. Det kan handla om att kommunicera tydligare kring företagets mål, sätta klara förväntningar, coacha och inspirera, samt anpassa ledarskapet efter individers och teams olika mognadsnivåer. Jag märker att många team fortfarande förväntar sig ett mer traditionellt ”chefande”, och då behöver jag vara tydlig med varför jag ser större fördelar med ett agilt ledarskap. Team som förlitar sig på en stark, traditionell ledare kan prestera bra, men blir också sårbara om den ledaren försvinner. Det blir alltså inte en långsiktig hållbarhet  

 

Vilka är de vanligaste missuppfattningarna du stöter på om agila arbetssätt? 

Vilken bra fråga! Det finns många missuppfattningar, eller tolkningar. En av dem jag stött på är att agila arbetssätt ställer färre krav på planering och uppföljning. I själva verket behövs det fortfarande ordning och reda samt en god dos disciplin när man jobbar agilt. En del kanske till och med skulle uppleva att det blir mer av den varan, till exempel för att planering sker mer löpande och uppföljning och återkoppling görs mer frekvent än i ett traditionellt projekt, med syfte att få till den ständiga förbättringen.   

En annan idé som florerar är att agilt arbete alltid leder till snabbare och billigare leveranser. Det är något man bör vara försiktig med att lova. Däremot erbjuder det inkrementella angreppssättet större flexibilitet och metoder för att justera och anpassa leveransen när kravbilden förändras, vilket ju ofta sker. 

En relativt vanlig sak som kanske mer är en fallgrop än ett missförstånd är att man i en agil transformation lägger störst fokus på metoderna och att få alla ceremonier på plats, men kanske missar att den största förändringen handlar om ett skifte i mindset och attityd. Detta är något som ständigt behöver påminnas om och arbetas med, eftersom beteendeförändringar inte är enkla – detta är något vi måste vara ödmjuka inför. 

 

Hur anpassar du din undervisning för att möta olika inlärningsstilar? 

Att förstå att det finns olika sätt att lära sig är en väldigt bra start. Som tidigare aktiv scout vet jag hur kraftfullt det är att lära genom att göra (Learning by doing). Men eftersom kursgrupper ofta varierar i sin sammansättning, medan kursmaterial kan vara en smula låst i sitt format, så fungerar en kombination av olika metoder bäst. När jag håller kurs är det viktigt för mig att först förstå deltagarnas mål med kursen. Jag gillar att skicka ut material i förväg så att de som vill förbereda sig har möjlighet att göra det, och jag samlar gärna in feedback under kursens gång för att justera där det är möjligt. Jag brukar också uppmuntra deltagarna att själva vara så aktiva och bidragande som möjligt med sina kunskaper och erfarenheter – det lyfter ofta kursupplevelsen minst ett snäpp till för samtliga. 

 

Vad gör du för att koppla av och ladda batterierna efter en intensiv arbetsvecka? 

Jag försöker tillgodose mina behov av att komma ut och röra på mig på ett eller annat sätt, för att därefter gärna sjunka ned i soffan och så småningom njuta av en god middag. Familjehäng, kompishäng samt egentid i en välkomponerad mix brukar vara ett ypperligt koncept för återhämtning när det kommer till mig. 

 

Vilka tre råd skulle du ge till någon som är ny inom ledning av agila team? 

Då skulle jag vilja bryta ned det så här: 

1  - börja alltid med att försöka förstå kontexten, ställ massvis med frågor. Vad är du där för att göra? Vilka intressenter och beroenden har teamet? Hur bryter de ned sitt arbete och vad levererar de – vad är värdet, vem är kunden? Hur jobbar de med förbättringar?  

2 – förstå vilka verktyg och metoder som kan fungera bäst. Vad jobbar de med idag? Varför valde de det?   

3 – om någon förändring behöver göras, se till att få koll på vilka som behöver vara med i den och att de har köpt läget. 

 

👉🏿 Helena Berglund är en entusiastisk utövare inom agila metoder och tillhandahåller utbildningar i detta område. Hennes kurser hålls i samarbete med våra partners, men vi erbjuder också skräddarsydda företagsutbildningar direkt hos våra kunder för att möta specifika behov. 


Föregående
Föregående

Agil coach – personliga och professionella insikter

Nästa
Nästa

Kallelse till årsstämma 2024